zaterdag 7 mei 2016

3e dag op Dipendra school, 28 april 2016.

Het bed met muskietennet in de kamer van Laxmi, waar ik slaap.
Wakker worden bij het zoemen van de ventilator, onder een muskietennet en met buiten het gesjilp van de vogels, mussen vooral. We hebben ons hotel opgezegd en zijn ingetrokken bij de advocaat Madan Dhakal. Een riant huis met drie verdiepingen en heel veel kleur van binnen. Ik logeer in de kamer van Laxmi, de 20-jarige zoon, die met zijn moeder naar een bruiloft is in Kathmandu. Peter slaapt in de gastenkamer beneden en Diego heeft het twijfelachtige voorrecht de echtelijke slaapkamer te mogen delen met de advocaat.  “Wij zijn nu zijn gezin,” zegt Diego.
Het huis is erg gehorig; je kunt letterlijk horen wat in andere kamers wordt gezegd, alle ramen, voorzien van horren staan open. Verder is er een bediende in het huis die zich onhoorbaar van kamer tot kamer beweegt. Het is een jonge, ietwat dikke man en hij brengt limonade, thee, maakt ontbijt, allemaal even onopgemerkt. Als Dhakal thuiskomt toetert hij hard; komt de man niet snel genoeg is toetert hij nog een paar keer, terwijl hij ook uit zou kunnen stappen en zelf dat hek openen.

Het Dental camp is vandaag erg rustig; de meeste mensen die een behandeling wilden, zijn inmiddels geweest. De lunch die vandaag in de kantine wordt opgediend is bereid in de school zelf en smakelijker  dan die uit het restaurant van de dag ervoor.
Nu het rustig is maken de onderwijzeressen gebruik van de gelegenheid hun gebit na te laten kijken. Suna kijkt toe, terwijl Ram aan het werk is.
Aan het eind van de dag bevinden we ons plotseling weer bij lodge Dreamland; Ram logeert er nog steeds. Het Dental camp is afgelopen en Ram wil zijn betaling hebben. Henk is het niet gelukt geld over te maken vanuit Nederland naar Nepal. Peter en Diego besluiten het voor te schieten en te verrekenen met de huur van de Scorpio die ons naar Dharan bracht. Wat weer tot protest bij Henk leidt want nu wordt stichtingsgeld met zijn privĂ©-geld verrekend.
’s Avonds eten we bij de schoonfamilie van Henk. We zijn al vele malen langs het huis gereden en ook eerder uitgenodigd. Toen was plots de zwager van Henk, die kanker heeft en aan een chemokuur zou beginnen, ziek geworden en naar het ziekenhuis gebracht. Henk kon ons niet bereiken, omdat hij vergat ons zijn nieuwe nummer te geven. Nu worden we binnen gelaten en lopen in een trappenhuis alle trappen op naar boven.  Peter meent dat meerdere leden van de dezelfde familie elk een appartement bewonen. Wij gaan naar het dak, daar is een tafel gedekt.


Ondertussen wordt met een laptop geĂ«xperimenteerd: ik begrijp het al: Bimala de echtgenote van Henk, die in Nederland is gebleven wordt bij de maaltijd gehaald. Om de beurt krijgen we de laptop voor ons. Als het mijn beurt is weigert de camera zodat ik even haar gezicht krijg te zien.  Ik geef de laptop weer door. In Nederland blijkt het veel te regenen. Deed het dat hier nu maar, dat zou het stof uit de lucht halen.


De afwas wordt verderop op het dak gedaan. Er is enkel een kraan; de pannen en borden worden afgeveegd en afgespoeld met koud water. Een aanrecht om bij te staan is er niet, de meisjes doen het werk, zittend op de grond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten